Fins l'any que ve!
Escolta la música del bloc
21 de des. 2009
20 de des. 2009
S'acosta el Nadal
10 de des. 2009
La diabetis a "La noche temática"
Dissabte passat a la nit, la 2 va emetre tres reportatges sobre la diabetis al programa La Noche Temática: un explica les experiències de malalts de diabetis de dfeirents edats i tipus, un altre de com es viu la diabetis a diferents llocs del món i el tercer sobre l'investigació amb nous fàrmacs. Una de les coses que més em van impressionar en el segon reportatge va ser que, entre molts altres, un gran problema per als malats de Costa d'Ivori és que gran part de la població no disposa d'un aparell refrigerador per conservar la insulina. Sense comentaris...
Clicant sobre la imatge, accedireu al video de TVE. Com és que mai ens assabentem d'aquests programes i ens hem d'empassar tota mena de porqueria?
.jpg)
27 de nov. 2009
És millor prendre-s'ho amb humor
24 de nov. 2009
Un altre cop amb el permís de la Lourdes
Hola un altre cop, Lourdes.
Amb el teu permís vull reporduir el comentari que has fet amb una entrada de temps enrera, aquell de "Saps que ets la mare d'un nen amb diabetis quan..."
Realment, em puc identificar amb tots i cadascun dels punts que exposes, però jo diria que una de les coses que més caracteritzen les famílies on hi ha un nen amb diabetis, és que la resposta a una pregunta del tipus "com estàs?", "com va?", "què fas?", "com et trobes?" (sigui qui sigui el membre de la família que faci la pregunta i el que la respongui) és sempre un número, de dos o tres xifres (i si pot ser que mai comenci per 2 o més).
Una abraçada.
18 de nov. 2009
A la Lourdes
Moltes gràcies per les teves paraules. Segur que tenim un grapat d'experiències i sentiments en comú. En el teu cas, potser la situació és una mica més difícil i tot, perquè el teu nen és encara més petit, però jo penso que ens en sortirem; que ens n'estem dortint de fet. Mai podrem viure sense la diabetis, però hem d'aconseguir que no sigui l'eix central de les nostres vides, considerar que tenir diabetis no és molt pitjor que tenir miopia, per exemple.
No sé si vius prop de Sant Quirze, però si vols que estem en contacte d'alguna manera, per telèfon, per correu electrònic o personalment, m'ho dius.
Una abraçada a tu, a la teva cosa dolça i a tota la família.
14 de nov. 2009
11 de nov. 2009
Mala notícia
6 de nov. 2009
4 de nov. 2009
L'aniversari de l'Èric/L'Aniversari
Aquest divendres és la festa de l'Èric, un amic de l'escola del Daniel. Ara fa un any, també en divendres a la tarda, l'Èric va fer la festa dels quatre anys.
El Daniel feia uns dies que estava estrany: feia pipí a totes hores, fins i tot se li escapava a la nit, bevia molt,... Estàvem preocupats, volíem portar-lo al metge la setmana següent, alguna cosa ens ensumàvem.
Dissabte a la tarda vam anar al Parc Vallès. Com que el Daniel no parava de menjar i beure i de fer pipí, i a la nit va tornar a mullar el llit, vam decidir portar-lo a urgències diumenge al matí, amb l'esperança que fos una infecció d'orina.
Quan vam arribar hi havia set o vuit nens a la sala d'espera; l'infermera de cribatge ens va donar un potet perquè el Daniel hi fes pipí a dintre. Als cinc minuts ens van cridar. Aquell va ser el pitjor moment, sentir com si no tinguessi terra sota els peus. Si a una sala d'espera amb gent et fan passar pel davant de tots, no pot ser res de bo. Aquell diumenge era 9 de novembre, dilluns farà un any.
30 d’oct. 2009
Una de freda i dues de calentes
Una de freda
Veig un anunci en una revista, un xarop per prevenir els refredats en els nens (similar al que altres anys havien pres el Daniel i la Sara), però amb la característica que l'anuncien, entre d'altres coses, com "sense sucre" i "tolerat per diabètics".
I vet aquí que me'n vaig tota contenta cap a la farmàcia i demano el xarop, però abans de pagar-lo demano que me'n deixin veure la composició, i sorpresa sorpresa:
Per als no iniciats:
(Del llibre Com viure amb diabetis tipus I, editat per la Generalitat de Catalunya)
O sigui, que si la fructosa és una de les coses que les persones amb diabetis haurien d'evitar, el xarop té com a un dels components principals la fructosa i ens el vénen com a "tolerat pels diabètics", què passa, ens estan enganyant?
Dues de calentes
La Fundació Alícia, que, entre d'altres, té com a un dels seus caps al Ferran Adrià, ha presentat el projecte Diabetis, en el que participen aquesta Fundació i la Fundació Clínic, de l'Hospital Clínic de Barcelona.
El projecte Diabetis, a més de facilitar receptes per a persones amb diabetis que els ajudin a portar una dieta variada, amb nous ingredients i combinacions, i controlant el consum d'hidrats de carboni, té la finalitat d'educar i continuar investigant en la millora de la seva salut. De moment, aquests receptaris han estat publicats després de més d'un any de recerca i treball entre els professionals mèdics i culinaris.
L'equip ciclista Team Type 1 (EEUU) va ser fundat l'any 2004 dos joves amb diabetis de tipus 1. L'any 2010 formaran l'equip 18 ciclistes, de diverses nacionalitats, la meitat d'ells amb diabetis. Un dels memebres de l'equip serà el madrileny Javier Mejías. És l'únic ciclista professional espanyol amb diabetis.
17 d’oct. 2009
La nostra princesa fa quatre anys
23 de set. 2009
Una cita
El desordre només existeix en la mesura que som incapaços de reconèixer ordres i posicions diferents.
(Albert Sánchez Piñol, La pell freda)
12 de set. 2009
Equivalències
Hi ha una pàgina d'Internet (Sugar Stacks) que mostra gràficament la quantitat de sucre que contenen alguns aliments, fent l'equivalència en terrossos de sucre (4 grams cadascun). Molts són productes americans, però aquí en tenim de molt similars amb altres noms.
Què hem de dir de la Coca-Cola? Per sort, ara hi ha les "light" i "zero". I també la Fanta zero, un gran ajut aquest estiu.

Batuts de xocolata, amb molt de compte. Els light de Puleva ens ajuden a passar el tràngol.

Gelats, qui no cau en la temptació? Nota: al Mercadona en vénen uns de petits que equivalen a menys d'una ració d'hidrats, i entre els comercials el Mikolapiz, que agrada molt als nens) també equival més o menys a una ració, sempre que no es mengen els Lacasitos del pal, clar.

Els sucs, tot el sucre de la fruita (més els que hi afegeixen) i res de fibra.

De les maduixes gairebé se'n pot abusar.

31 d’ag. 2009
Nós up

Hi ha una foto de les vacances que m'agrada especialment: són el Daniel i la Sara al peu del far del cap Ortegal, una mica més a l'est del d'Estaca de Bares. A la porta del far hi ha una pintada que no sé si té algun significat, si és una mena de lema, però de la que en faig una traducció lliure i aprofitada. "Nós up": "Nosaltres, cap amunt".
YES, WE CAN

Ja hem tornat de vacances, i, sí, hem pogut. Hem fet molts quilòmetres, hem visitat molts llocs, hem patit calor i fred (o més bé fresqueta), i hem tornat relaxats i contents després de les nostres primeres vacances amb la diabetis com a convidada d'honor.

Hem estat a Godall, a Madrid, a Palència, a Galícia, un altre cop a Madrid i a Godall. Hem visitat esglésies romàniques, centres comercials, fars, platges, cases rurals, monuments, pobles i ciutats. Hem estat a festes de poble i de turistes per una ciutat.
I Daniel s'ha fet els controls de glucèmia i l'hem punxat a casa, a fora, a bars, restaurants, terrasses, parcs i fins i tot aparcaments, i no ha passat res. Ho hem fet de la manera més natural, sense anar al lavabo (que no és el lloc més higiènic del món) ni amagar-nos en un racó. Alguna vegada he vist algú que mirava de reüll, però ja està. El Daniel té tot el dret a posar-se el tractament que necessita a qualsevol lloc; si veiem tan normal que algú consumeixi en públic una cosa tan inútil i nociva com una cigarreta, per què algú s'hauria d'escandalitzar si injectem al nen la insulina que el seu cos necessita per seguir funcionant?
Gairebé estem acabant el cicle d'un any que ens havíem donat a nosaltres mateixos per veure com afrontaven les diferents circumstàncies de la vida quotidiana, i de moment el resum és aquest: SÍ, PODEM!

29 de jul. 2009
20 de jul. 2009
Goodbye honeymoon
I a sobre les angines.
Una miqueta d'alegria: el pèptid C ha millorat (0.2). I ja queda menys per les vacances.
Good Bye Honeymoon - Saint Privat
12 de jul. 2009
Compte enrere per a les vacances
Aquest juliol és una mica estrany, a això d'a les tres a casa encara no m'hi acabo d'acostumar.
El Daniel s'està fent gran (en tots els sentits) i tenim els controls tirant a descontrolats. Divendres li tocaven anàlisis, ja veurem els resultats, però probablement haurem de donar per acabada la lluna de mel, i de pas reorganitzar la nostra vida. Però en això ja hi pensarem en tornar de vacances.
14 de juny 2009
Trobada a l'ermita i un juny mogudet
A part d'això, al juny comença la jornada intensiva de les escoles, i també l'intensiu de natació. Totes les tardes al Club Natació Sabadell; és un intensiu per als nens, però també per a aquesta mare, en concret.
Dissabte 13 de juny: Mostra gastronòmica a la Masia Can Feliu. Els pares anem fent gastronomia i els nens van jugatn per allò (bé, la Sara s'ha posat a ballar com una boja).
Divendres 19 de juny ens espera la festa de final de curs al Turonet. Per cert, l'any apssat vaig tenir l'alegria de poder parlar amb el Natxo, abans o després de l'actuació de la Coral; a veure si aquest any puc parlar amb l'Anna (mare), i agrair-li els comentaris que m'ha anat deixant en aquesta pàgina.
I el 25 de juny, tatatxan!!! Comença el casal d'estiu! Un altre dels grans obstacles en la nostra particular cursa de resistència.
24 de maig 2009
Quin jugadoràs!
20 de maig 2009
Eloi, benvingut al món de les personetes dolces
Benvingut, Eloi, a una nova vida. La teva vida no serà normal, perquè no és normal que un nen s'hagi d'injectar insulina, s'hagi de controlar la glucèmia, hagi de comptar els hidrats que menja,... Però sí que podràs fer totes les coses que fan els altres nens, i fins i tot alguna d'extra, perquè t'anirà bé fer molt esport i moure't força.
Una abraçada per al nostre company de camí, segur que junts aprendrem moltes coses.
10 de maig 2009
El Tourmalet
- un dia de visita al Circ Cric de Tortell Poltrona, a Sant Esteve de Palautordera
- un cap de setmana a l'alberg de Planoles al Ripollès
I l'hem acabat tan bé o millor que el vam començar a pujar.
3 de maig 2009
Colònies: prova superada!
Això també és important
Empresas.- Roche y Novo Nordisk se alían con la Fundación Mundial de Diabetes para luchar contra esta dolencia en niños
Moltes vegades estem tan capficats en el nostre problema, que una glucèmia alta o baixa se'ns fa un món, i el no tenir tires reactives quan toca sembla la pitjor desgràcia. I no ens n'adonem que tenim la sort de tenir una cobertura sanitària que cobreix gairebé totes les despeses de la malaltia (tot i que algunes vegades amb retard i que alguns professionals no ho siguin tant, o no es comportin com a tals). A l'Àfrica, els casos de diabetis infantil suposen la mort del malalt en pràcticament el cent per cent dels casos.
Una, que té un nebot que d'aquí a poc celebrarà el seu tercer aniversari i el segon que va arribar a la família des del Congo, no pot deixar de pensar en els nens del país d'en Joan que no tenen la mateixa sort que el Daniel.
Per això penso que qualsevol iniciativa d'aquest tipus ha de se rbenvinguda i celebrada, tot i els interessos comercial que segurament hi hagi al darrera.
29 d’abr. 2009
Glups, les colònies!
Quina sensació més estranya. És com quan era petitó i el vaig deixar el primer dia al Picarol, per l'adaptació. Em vaig passar una hora donant voltes pel poble sense saber què fer, perquè portava molts mesos enganxada contínuament al nen. Ara és el mateix: cada moment del dia va associta al control de glucèmia del Daniel, la insulina del Daniel, l'hora del menjar del Daniel, i no sé si sabré organitzar aquests dos dies sense ell.
24 d’abr. 2009
Avui hem conegut l'Anna
Avui llegia no sé on que en unes colònies, hi ha moltíssimes més possibilitats que un nen caigui i es trenqui un braç que no que un nen amb diabetis pateixi algun ensurt. Comfiem-hi, però sense que ningú es trenqui cap braç.
20 d’abr. 2009
La solució del Marcel
Senzill, no?
"La clave está en que los padres no hagan de la enfermedad del niño el epicentro de su vida"
Al darrer número de la revista Diabetes, de la Sociedad Española de Diabetes, hi ha una entrevista al conegut psiquiatre Luis Rojas Marcos, que porta com a titular El optimismo es el mejor aliado para encarar la diabetes. És realment una entrevista molt interessant i, per la part que ens toca, molt encoratjadora. Cap a la meitat de l'entrevista, li pregunten pel nens que pateixen la malaltia:
També diu que se li ha de donar autonomia al nen, i implicar-lo en el seu tractament, per molta por que ens faci, i esmenta també estratègies per als mestres, per tal d'evitar que el nen sigui "marcat" per tenir diabetis: han de fer veure els seus companys que és com un que porta ulleres o plantilles a les sabates, sense donar-li més importància.
L'entrevista és molt intressant, de veritat. Si voleu llegir-la, cliqueu aquí.
15 d’abr. 2009
Això sí que és dolç
Avui només poso una foto dels meus nens, la cosa més dolça del món.
Després d'unes setmanes molt complicades per diversos temes, veure una foto com aquesta on surten tan guapos, tan gran i, sobretot, tan feliços, alleugereix les preocupacions.
(Per cert, la foto la vaig fer al CosmoCaixa Madrid, a Alcobendas; era el divendres de Pasqua, plovia i estava a rebentar de gent, però no ens vam trobar la Penélope...)
3 d’abr. 2009
Una petita alegria
21 de març 2009
Ha arribat la primavera
Hem passat uns dies una mica preocupats perquè Daniel tenia unes glucèmies altes, i no sabíem el motiu. Segons la seva endocrina, possiblement ha estat un procés víric que no ha arribat a produir-li febre ni cap altre símptoma.
Sigui com sigui, ahir va començar la primavera i aquest matí, amb una mica de freca, hem anat a un torneig de handbol al Turonet.
11 de març 2009
Ja tenim tires!
Bé, no sé si ha sigut casualitat o la divina providència, però cap a les dues del missatge la mateixa supervisora em trucava per dir-me que ja tenien tires, i que me'n guardaven unes quantes caixes. Mentre el Daniel era a handbol me n'he anat volant a buscar-les, no fos cas que desapareguessin.
Podem respirar durant unes setmanes.

9 de març 2009
Saps que ets la mare d'un nen amb diabetis quan... (2a part)
- El nen es posa a cridar d'alegria quan veu a la farmàcia un medidor de glucosa igual que el seu.
- A un programa de televisió li pregunten a una persona quines tres coses s'enduria a una illa deserta, i el teu fill diu: "Ja ho sé! La maquineta de la glucosa, insulina i agulles!" (i saps que té raó).
- A les colònies potser no portarà un sac de dormir, però si el vas medidor dels hidrats.
- S'apropa el Nadal, i si algú li pregunta quin regal vol, diu: "Curar-me".
- Els caps de setmana es basen en l'hora que esmorza el nen: si esmorza tard, cal retardar totes les activitats previstes.
- Li preguntes al nen què ha menjat a l'escola i et diu que quatre racion i mitja d'hidrats.
- Veus a la nena punxant el dir de la seva nina.
- Quan el nen diu que està cansat, sempre vols saber si això vol dir que està alt, baix, o senzillament cansat.
- Quan veus pel retrovisor del cotxe que el nen s'ha quedat dormit, reses perquè no sigui un coma.
- Al teu vocabulari, la paraula "sucre" ha estat substituida per "sacarina".
(I continuarà...)
La primera malaltia
L'única cosa és que durant tres o quatre dies va necessitar ració extra d'insulina, de la lenta i de la ràpida, perquè la febre fa que els valors de la glucèmia es descontrolin.
Resum: una altra prova superada.
26 de febr. 2009
L'alegria del mes
17 de febr. 2009
Saps que ets la mare d'un nen amb diabetis quan...
- Si la teva filla que no té diabetis beu molt, li fas una prova.
- L'únic que mires en comprar el menjar és la quantitat d'hidrats de carboni.
- Has oblidat què significa la frase "que dormis bé".
- La conversa més habitual amb la teva parella són els valors de glucosa.
- Si té 38º de febre vas a buscar un suc, perquè et penses que té una hipoglucèmia.
- Quan veus un plat de menjar calcules els hidrats de carboni.
- Pots posar la tira al medidor i punxar el nen encara que estiguis mig dormida
- El nen es queda adormit al cotxe i penses que és una hipoglucèmia
- Els pares d'altres nens et pregunten si és normal que el seu fill begui tant
- El Nadal consisteix en saber quin torró li farà pujar menys els valors de glucosa
- La filla no diabètica diu que està baixa perquè vol que li donis un suc
- Tens enganxat a la nevera un full amb els símptomes d'hipoglucèmia
- Saps què és i com actua el glucagó
- El neceser amb pintures que portaves a la bossa ha estat substituït pel medidor, les agulles i les tires reactives
- El temps s'organitza seguint les visites a l'endocrina
- No cal demanar res als farmacèutics, ja et coneixen i saben què vas a buscar
- Mentre els altres miren com surt el sol o com es pon, tu estàs barallant-te amb les agulles i els bolis d'insulina
- Cada cop que un nen de la classe celebra l'aniversari, intentes esbrinar la quantitat d'hidrats de carboni que tindrà l'esmorzar
- Quan algú et demana un boli, li preguntes si el vol d'NPH o d'NPL
- Tens més cura que un cuiner a l'hora de mesurar l'arròs o la pasta
- T'és igual si el nen es menja o no el pollastre, però no es pot aixecar de taula fins que no s'acaba les patates
- El primer que et diu el nen cada matí és: "estic alt o baix?"
- T'és igual la motxil·la que porti el nen, sempre que pugui portar el medidor, el suc i les galetes
- Li dius al nen "no mengis més tomàquet i menja patates", i tothom es pensa que t'has tornat boja
- Preparar el menjar és com resoldre una equació matemàtica
- El nen et pregunta: "Mama, puc veure una pel·lícula? Em posaré més insulina"
- El nen aprén els nombres de dos i tres dígits amb el medidor de glucosa.
- Llegeixes aquesta llista i rius (per no plorar).
Continuarà...
14 de febr. 2009
Mario y la diabetes
7 de febr. 2009
29 de gen. 2009
Ser o tenir, aquesta és la qüestió
Sóc Daniel, tinc diabetis.
Cal decidir....
L'impacte que suposa el diagnòstic d'una malaltia per a tota la vida com la diabetis pot fer que deixem de sentir-nos persones per convertir-nos en malalts, diabètics, pares de diabètics, amics de diabètics..., i condicionar tant la vida com el comportament dels afectats, així com la idea o imatge que les persones de l'entorn puguin fer-se de la malaltia.
Sembla que a partir d'aquell moment és més important la malaltia que la persona. És normal dir: el meu fill, el meu marit, el meu germà... és diabètic, i amb els nens, a més, s'afegeixen expressions com pobret o quina llàstima!.
Simplement convé recordar que el benestar i l'adaptació depenen en gran mesura de l'actitud positiva de l'entorn, i que moltes vegades ens sentim com ens fan sentir.
24 de gen. 2009
Avui toca el pèptid C
El pèptid C és un senyal que el cos està produint insulina. Els valors baixos (o l'absència de pèptid C) indiquen que el pàncrees no està produint insulina o n'està produint poca.
21 de gen. 2009
Una passada: "joieria mèdica"
Més sobre l'Hgb1Ac
L'hemoglobina és una proteïna que hi ha als glòbuls vermells de la sang, i és l'encarregada de portar oxigen des dels pulmons a totes les cèl·lules i teixits del nostre organisme.
Com la resta de proteïnes del cos, pot unir-se a la glucosa, una cosa que també passa en persones sense diabetis.
El percentatge de l'hemoglobina unida a la glucosa s'anomena hemoglobina glicosilada i s'acumula durant tota la vida del glòbul vermell; aquest percentatge variarà segons el nivell de glucosa a la sang.
TIPUS D'HEMOGLOBINA
Hi ha diverses classes d'hemoglobina; cadascuna presenta unes característiques especials per unir-se a la glucosa. En concret, l'hemoglobina A1 té tres fraccions, a, b i c; aquesta darrera es caracteritza per tenir una unió més fixa i específica amb la, per la qual cosa la determinació d'aquesta fracció HgbA1c ens dóna una informació més exacta dels nivells de sucre sanguini en els darrers 2-3 mesos.
UTILITAT
Ens informa del grau de control durant els darrers 3 mesos, que és la vida mitjana dels glòbuls vermells.
De vegades pot fer evidents períodes d'hiperglucèmia existents durant el dia i no detectats en l'autocontrol.
En general, s'accepta que cada 1% d'elevació de l'HgbA1c representa un canvi en la glucèmia mitjana de 30 mgr %.
En tractar-se d'una mitjana ponderada de les glucèmies, la informació és extraordinàriament important si el metge ha d'establir la necessitat de modificar el tractament.
NIVELL DESITJABLE D'HgbA1c
Els nivells desitjables canvien segons el tipus de pacient.
Per a un pacient tipus I, és molt difícil obtenir valors similars a les persones sense diabetis sense tenir un excessiu i intolerable risc d'hipoglucèmies greus.
No obstant això, qualsevol reducció és important i cal apropar-se tant com sigui possible als valors normals, perquè hi ha una relació directa entre els nivells elevats d'HgbA1c i el risc d'aparició de complicacions.

20 de gen. 2009
Hemoglobina glicosilada (HgbA1c) = 6,7 %
11 de gen. 2009
Autoretrat de Daniel
10 de gen. 2009
Resum de les vacances en cinc punts
Les festes de Nadal eren com una mena de prova iniciàtica familiar: si sobrevivíem, senyal que ens en podríem sortir de tot. En resum: hem resuperat els viatges llargs, els dolços, les reunions familiars, d'amics, etc. I ara estem intentant superar la tornada a l'escola...
2. PASTISSOS
Com que l'aniversari del Daniel s'escau en plenes festes, i les passem repartits entre casa nostra i de les famílies per les dues parts, hem tingut pastissos de tota mena:
Primer pastís: a Sant Quirze, amb els amics de l'escola
Segon pastís: a Godall, amb la família de la mare
Tercer pastís: a Madrid, amb la família del pare
3.HIGHLIGHTS FROM CHRISTMAS
El Daniel i la Sara s'ho han passat molt bé jugant junts.
Duratón (Segovia), 29 de desembre de 2008
Madrid, 1 de gener de 2009, aviat al matí
4. REGALS I MÉS REGALS
Entre aniversaris, el tió, el Pare Noel i els Reis (això de conviure amb tantes tradicions és molt dur), hem tornat ben farcits de regals. Al Daniel els Reis Mags li van donar personalment un monopatí de Rayo McQueen.
5. I, PAR ACABAR UN AMARG DESCOBRIMENT
Tot ha anat molt bé, però he descobert la ràbia que em fa aquesta sensació d'estar contínuament demanat disculpes: per haver de menjar aviat i puntuals, per ser estricta en els horaris dels controls, per haver d'injectar la insulina enmig d'una celebració, per demanar que no li posin patates fregides al nen si de primer ha menjat pasta... Ja sé que la gent ho accepta bé, però em sembla com si sempre m'hagués d'estar justificant. Suposo que és una qüestió de temps, d'habituar-nos a conviure amb la diabetis, ara tot és molt nou per a tothom.
8 de gen. 2009
Gràcies, Teresa
No et coneixem, almenys no hem aconseguit ubicar-te entre els nostres amics i coneguts, però t'agraïm molt el teu missatge, els ànims i les consells.
Passa't per aquí sempre que vulguis, hi seràs benvinguda.